Close

Spoznávame zabudnuté miesta Slovenska

Elektrárňa Piešťany

Len kúsok od železničnej stanice v Piešťanoch sa nachádza unikátna stavba, ktorá môže byť príkladom pre mnoho ďalších. Neschátrala, majiteľ ju nepredal – naopak zrekonštruoval a teraz naďalej slúži.

Objekt samotnej elektrárne dokončili v roku 1906 v historizujúcom slohu inšpirovanom klasicizmom. Traduje sa, že na výstavbu elektrárne prispeli finančnými darmi obyvatelia vtedajšej obce Piešťany.

V generátorovej hale pracovali najskôr tri, po prestavbe v roku 1926 až päť dieselových strojov s generátormi na striedavý prúd. Spaľovali vykurovací olej, ktorý do elektrárne privádzalo podzemné potrubie zo železničnej stanice. Elektráreň zabezpečovala prúd nielen pre Piešťany, ale aj pre okolité obce a Vrbové.

Naštartovali ju aj po vojne

V rokoch 1925-26 k pôvodnej budove generátorovej haly pristavali trakt transformátorovne a rozvodne vo funkcionalistickom slohu. Autormi prestavby boli F. Wimmer a A. Szőnyi.

V 30. rokoch prebehla všeobecná elektrifikácia Piešťan. Produkcia elektrárne prestávala stačiť zvýšeným nárokom a mesto napojili na vedenie z Trnavy. V roku 1930 elektráreň prevzala spoločnosť ZSE.

Úloha obecnej elektrárne následne spočívala predovšetkým v zabezpečení spotrebných energetických špičiek až do roku 1942. Do prevádzky sa opakovane dostala ešte v roku 1945 v dôsledku škôd spôsobených prechodom vojnového frontu.

V roku 1946 elektráreň odstavili a agregáty kúpili výrobné podniky mimo Piešťan. Do roku 1986 v jej priestoroch sídlili pracovníci pre údržbu, montáže a opravy porúch elektrických rozvodných sietí a  pre styk s odberateľmi.

Oceňovaná stavba

V roku 1995 zapísali Elektrárňu Piešťany na zoznam národných kultúrnych pamiatok.

Charakteristickým exteriérovým znakom je tehlové, režné murivo, skladobné možnosti lícovej tehly sú zúročené v plastickej výzdobe fasád, kde predovšetkým rímsové partie ponúkajú pestrú vzorkovnicu skladieb v podobe zuborezov, rozmanitých výstupkov či iných ozdôb.

Pozoruhodný vnútorný priestor predstavuje vaľká hala s galériou, vybavená dômyselným strojovým a prístrojovým inventárom.

V roku 2008 vypísal vlastník budovy ZSE študentskú architektonickú súťaž o nové využitie priestorov.

Víťazný projekt od autorov Michala Ganobjaka a Vladimíra Haina pod  vedením doc. Ing. Evy Královej, PhD. z Fakulty architektúry  STU okrem šance na realizáciu získal aj široké  uznanie na výstavách v zahraničí.

Projekt  realizoval tím architektonického štúdia ADOM. M STUDIO (Ing. arch. Martin Paško a Ing. arch. Zuzana Zacharová). Realizácia prvej etapy sa uskutočnila v čase od mája  2012 do mája 2014. V lete bola v skúšobnej prevádzke  a od septembra otvorila svoje priestory mládeži a širokej  verejnosti.

Pri prestavbe zachovali obnovili vzhľad a zachovali technické vybavenie. V roku 2014 elektráreň nominovali na architektonické ocenenie  CE·ZA·AR i Stavbu roka.

Najcennejšie na tejto realizácii je rozhodnutie majiteľa  uprednostniť dlhodobý verejný záujem na zachovaní  dokumentov histórie priemyselného dedičstva pred krátkodobým komerčným efektom z jednorazového predaja nehnuteľnosti, píše sa v sprievodnom texte CE·ZA·AR-a.

Dnes po prestavbe slúži ako kultúrny a spoločenský priestor. Žiaci zo škôl sa sem chodia zážitkovou formou učiť o energii.

Pridaj komentár